Ingenjören och samhällsbyggaren Eduard Leopold Albert.

Sommaren 1880 gästades Trollhättan av Ing Albert och hans hustru. Under en måltid på Grand Hotel i väntan på slussning blev de så betagna av vår storslagna natur att de strax därpå blev ägare till Strömsberg  (idag Albert Kök och Hotell).

Hans första åtgärd var att bygga en träbro från Gullön till västra stranden då man tidigare endast kunde ta sig över älven med båt. 1889 när Kung Oskars bro blev färdig började byggnationen av ”egnahemskolonin Strömslund”.

Albert hade ett stort socialt engagemang och intresse för samhällsbyggnad vilket visade sig i att han på sina ägor anlade Sveriges första planerade egnahemsområde. Det unika är att han   ”samhällsplanerade”  med gemensamma anläggningar. Han reserverade plats för polisvakt, brandkår (sprutbod), kyrka, samlingslokal och skolor. På ”planen” ritades branddammar, hushålls- och brandbrunnar, sköljinrättningar och rensningsgränder (slaskegator). Ett dräneringssystem fanns också med i planeringen samt park, torgplats och alléträd utefter gatorna.

Han intresserade sig för bland annat fotografi och fotograferade många fastigheter i området och skrev dessutom den lilla boken som brukar kallas "Alberts lilla gröna". Denna, som kom ut 1902 och sedan länge är slutsåld trycktes om 1973.  Även denna är slutsåld. Sedan ett par år finns boken i ett nytryck. Vill du ladda ner boken så finns den nedan att ladda ner i pdf-format. För att kunna se sidorna behöver du Acrobat Reader, Foxit eller annat program som du kan läsa pdf-filer med.
Klicka på bilderna för att antingen läsa eller ladda ner
 

Sidorna 1-8 9-23 24-38 39-53
54-68 69-slut               planscher
Skriv ut denna sida